Időjárás állomás online eléréssel

BME280 szenzorral megvalósított hőmérséklet, pára és légnyomásmérő. A projekt eredetileg csak páramérésnek indult, de mivel az IC a többit is tudja mérni, így ezek is bele kerültek.

Az adatok logolása a weboldalra az RN171 wifi modulon keresztül történik. A szerver oldali megvalósításra ebben a cikkben nem térek ki külön, annak megvalósításához feltétlenül szükséges némi php programozás és adatbázis kezelés ismerete.

A Szenzor

A BME280 szenzorba bele integrálták a lényomás, pára és a hőmérséklet mérést is. -40°C – 85°C között mérhetünk hőmérsékletet, 0-100% között relatív páratartalmat és 300hPa-1100hPa között abszolult légnyomást. Az IC I2C interfészen keresztül konfigurálható és olvasható ki. Két féle kiolvasás között választhatunk, az automatikus adatküldés és a forced(kényszerített) mód. Én a forced kiolvasást választottam percenként egyszer. A szenzor tartalmaz IIR szűrőket is, nagyon gyors adatkiolvasásnál a mérések zajosságát lehet vele csökkenteni. A szenzor raw adatok kiolvasása után kompenzálni kell azokat a szenzorban gyárilag eltárolt kalibrációs adatokkal. A kompenzáláshoz a gyári adatlapban szépen le vannak írva a fügvények C nyelven, egy az egyben én is azokat hsználtam fel.

Relatív légnyomás

Az időjárás állomások a relatív légnyomást mérik. A légnyomás függ a tengerszint feletti magasságtól és a hőmérséklettől is. Minnél magasabban vagyunk, annál kisebb a légnyomás, és minnél hidegebb van, annál nagyobb. A mérőállomások a tengerszintre átszámolt légnyomást mutatják. A legegyszerűbben úgy tudjuk beállítani a szenzorunkat, hogy a lakóhelyünkhöz legközelebb lévő időjárás állomásnál mért légnyomás értékéhez képest kiszámoljuk a mi mérésünk különbségét. Ez után ezt az adatot mindíg hozzá adjuk az abszolult mérésünkhöz. Az időkép ebben nagy segítségünk lehet.

A wifi

A microchipnél érdemes a PICTAIL tanulópanelhez készült modult megvenni, mert ez már tartalmazza az antennát és a modul működéséhez szükséges alap alkatrészeket. A wifi modul segítségével a szenzor adatait weboldalra logolom. Az RN171 sok hasznos funkciója közül az „automatikus weboldalra küldés ha UART adat érkezik” opciót használom. A konfigurálása UART porton keresztül lehetséges egyszerű szöveges parancsokkal. Megfelelő konfigurálás után, ha a wifi felkapcsolódott a hálózatra, akkor telneten keresztül is lehet konfigolni. De első bekapcsoláskor mindenképpen szükséges a soros adatkapcsolat. Újabb firmware-el Acces Point módban is elindítható a wifi amennyiben, így különálló hálózatként rá tudunk csatlakozni, és ekkor szintén telneten, vagy a weboldalán keresztül lehetséges konfigolni.

A konfigolása: a $$$ parancsal léphetünk be a konfig módba. Első körben meg kell adni a wifi hozzáférési pontunk nevét (SSID), majd a wifi jelszó kódolási fajtáját, wifi csatornát és végül a jelszót. Érdemes beállítani a  „tápegységre kapcsolásakor az automatikus kapcsolódást a hálózathoz” is.

set wlan ssid Wifineve //wifi neve
set wlan auth 4  //wpa2 psk mód esetén
set wlan phrase jelszo //jelszó
set wlan channel 3  //wifi csatorna
set wlan join 1 //Automatikus kapcsolódás a modul feléledésekor

Kapcsoljuk be a DHCP módot, ha a routerünk is DHCP módban van:

set ip dhcp 1

Az automatikus adatküldéshez állítsuk be a html kliens funkciót:

set ip proto 18 //html kliens engedélyezése
set dns name www.digitelektro.hu //a weboldal címe ahová az adatot küldeni szeretnénk
set ip host 0 //DNS bekapcsolása
set ip remote 80 //web szerver portja
set com remote GET$/sensor.php?DATA= //a weboldal és a változó neve
set uart mode 2 //automatikus adat küldés ha az UART-on adat érkezik

Végül mentsük el a beállításokat a save parancsal, és indítsuk újra a reboot parancsal a wifi modult. Ha mindent jól csináltunk, a wifi felkapcsolódik a hálózatra, és a következő sorokat kiküldi uart-ra:


*Reboot*WiFly Ver 2.45, 09-27-2012 on RN-171
MAC Addr=00:06:66:81:0e:64
*READY*
Auto-Assoc Wifineve chan=3 mode=WPA2 SCAN OK
Joining Wifineve now..
Associated!

Ezek után nincs más dolgunk, mint küldeni az adatot neki, és már továbbítja is a webeszerver felé.

Kapcsolási rajz

Nincs túlbonyolítva, csak a legalapvetőbb szükséges alkatrészek vannak rajta. A Pictail wifi modulhoz és a BME280 modulhoz csak a tüskéket vezettem ki. Egy jumpert raktam be a wifi RX-TX lábára, hogy külső áramkörrel is lehessen könnyen rácsatlakozni konfiguráláskor. A tápegység egy telefon töltő lett, így micro-usb csatlakozót kapott táp bemenetnek.

Facebook Comments