FM demodulálás RTL-SDR és GNU Rádió segítségével

Egy ideje már foglalkozgatok a digitális jelfeldolgozással, így rendeltem magamnak egy RTL-SDR V3 rádióvevőt. A GNU rádió pedig nagyszerű eszköz a rádiós dolgok kipróbálásához, egy sor kódot se kell írnunk, nagyszerűen kipróbálható minden elméleti dolog a gyakorlatban mindössze néhány kattintással.

FM műsorszórás

A FM demodulálás után után a spektrum a következő összetevőből áll:

  •  0-15kHz-ig a jobb és bal csatorna összege
  • 19kHz vivőfrekvencia a sztereo hang és az RDS demodulálásához
  • 23-53kHz között a bal és jobb csatorna különbsége elnyomott vivőjű AM modulációval
  • 57kHz-n az RDS információ sáv BPSK modulációval

 

Mono FM Demodulálás

Mono demoduláláshoz mindössze a 15kHz-s sávra lesz szükségünk:

Szetereo FM demodulálás

A sztereo jelhez szét kell választanunk a demodulált jelet a modulálásban ismertetett sávokra. A 19kHz-es pilot jelet önmagával szorozva megkapjuk a 38kHz-es vivőfrekvenciát az AM demoduláláshoz. Ezt a vivőt szorozva a kiszűrt AM modulált jellel megkapjuk felső keveréssel a bal és jobb csatorna különbségét. Ezután nincs más hátra, mint elvégezni az összeadást és a kivonást a bal és jobb csatornához, majd a megfelelő mintavételezési sebességre alakítani a jelet.

Pre- és De-emphasis szűrők

Magasabb frekvenciákon a zaj könnyebben elnyomja a hangokat, ezért FM modulálás előtt felerősítik a magasabb frekvenciájú hangokat. Ez a Pre-emphasis szűrő. Vételi oldalon az ellenkezőjét kell megcsinálni, tehát a magas hangokat kicsibb lejjebb vesszük. A szűrőnek régebben egyszerű RC szűrőt használtak, innen ered az időállandó, mely európában 50uS, az USA-ban 75uS.

A sztereo demodulátor githubról letölthető.

Facebook Comments