Mamba lézershow hangkártya DAC Driver

Készítettem a Mamba lézershow programhoz egy DLL-t, amivel egy 5.1-es hangkártyát tudunk DAC-ként használni.

A Hardware

A hangkártya kimenetét illeszteni kell az ILDA szabvány szerint. Az áramkör két részből áll, a tápegységből és a jel átalakítókból. A tápegység az USB 5V-ból csinál +/-12V-ot, így külső tápegységet nem kell használni a működéséhez. A hangkártya kiemenetén a nulla szint kb 2,5V-nak felel meg, a jel csúcstól csúcsig pedig kb 4V, ezt kell nekünk átalakítani az ILDA szabvány szerinti jelszintekre.

A tápegységhez az MC34063 alap kapcsolásait használtam fel:

Negatív táp:

A hangkártya szinteltolása és a jel felerősítését műveleti erősítőkkel oldottam meg. Az R4 potival a kimenet jelszintjét, az R5-el pedig a nulla pontot lehet beállítani. Egy csatorna:

 

 

A kapcsolási rajzot és nyáktervet  Eagle 6.1-ben készítettem el és innen lehet letölteni.

 Hangártya csatlakoztatása

Ebayról nagyon olcsón beszerezhető olcsó hangkártya, de bármi más is jó hozzá:

A hangkártya kimenete le van választva kondenzátorokkal(pirossal bekarikázva):

 

Nekünk a csatoló kondenzátorok előtt kell a jelet kivezetni, hogy a DC komponenseket is átvigye a rendszer. A próba alatt én a kondik elől vittem el a jelet, de akár rövidre is lehet zárni a kondikat, és akkor a jack csatlakozókon keresztül is ki lehet vezetni:

A DLL

A mamba leírását felhasználva készítettem el a dll-t C++ -ban.  Egyelőre béta verzós még a driver. Directsound kimenetet felhasználva az alapértelmezett eszközön küldi ki a hangkártyára a jelet. Sajnos a directsound nagy latency-vel és nagy bufferrel működik, így a mozgó ábrák „darabosan” mennek. Ezért a directsound-ot le fogom cserélni ASIO-ra a későbbiekben!

Itt tölthető a dll

A mamba.exe mellé kell bemásolni. Ez után a mambának fel kell ismernie a DAC-ot, a beállításokban DjVenczel DAC néven jelenik meg.

Beállítás

Legegyszerűbben oszcilloszkóppal, vagy ha nincs akkor multiméterrel lehet beállítani. A Mamba beállításaiban először kapcsoljuk ki a „Don’t return to center”-t, amit a Settings->Output Settings menüből érünk el. Ez után tegyünk egy darab pontot valamelyik sarokba, és játszuk le a show-t lehetőleg „loop” üzemmódban. A potméterekkel úgy kell beállítani az x és y csatornákat hogy az invertáló és nem invertáló kimeneteken 5V legyen a jelszint a GND-hez képest. Ha ez megvan, akkor állítsuk meg a show-t, és nézzük meg, hogy a kimeneteken 0V körüli érték legyen. Próbáljuk addig tekergetni a potikat, amíg jó nem lesz. A színek beállításához indítsuk el újra a show-t, és kapcsoljuk be a „Show blanking lines” gombot. Az RGB kimeneteken a jelszintet 2.5V-ra kell beállítani a GND-hez képest.

Az ILDA lábkiosztása:

Ha mindent jól csináltunk, indulhat a show :

 

A hardver előnye, hogy a lejátszandó show-t felvehetjük, és elmentjünk MP3 file-ban, ezután egy kis mp3 lejátszót felhasználva rákötjük a korrekciós áramkörünkre, és kész van a hordozható lézershow!

Facebook Comments